Chiroterápia - Csontkovácsolás
Chiroterapia/csontkovácsolás:  minden izület két csont összekapcsolását jelenti. A csontok végén porc van, a csontok között folyadék, az egészet inak ölelik körül, melyet izületi toknak is nevezünk. Ezt az egészet az izmok mozgatják, melyek az izületet körülveszik. A gerincizületek sajátossága, hogy ott  két csigolya között még porckorong is létezik, a térdnél a térdkalács. Tulajdonképpen az izületeink harmonikus, egymásra hangolt működése teszi lehetővé mozgásunkat.


Ha bizonyos izmaink begörcsölnek, akkor megváltoznak az erőviszonyok az izületen belül és az izület körül.

Mozgásunk ez által akadályozottá válik, fájdalom lép fel.

Okai lehetnek: rossz mozdulat, belső feszültség, tartós egyirányú terheltség, huzat, belső szervi elváltozások, tehát testi és lelki okok.


A kezelés minden izületre érvényes: nyak, hát, végtagok, váll, gerincoszlop, stb. Maga a kezelés: gyors mozdulattal oldom a blokkolt/terhelt izületet, izületeket.

Főbb Indikációi, javallatai: mozgásszervi panaszok:- fej, -nyak, -hát, -derék, csípő, -térd, -boka fájdalmak, belégzési nehézségek, fülzúgás, szédülés.


Ellenjavallatai: idősebb kor, előrehaladott csontritkulás, gyulladt izület, túl laza izületi tokállomány, gyerekeknél óvatosabban, lényegesen lágyabban kell dolgozni, mint felnőtteknél.

Dr. Sarkadi Ádám