A klasszikus homeopátia

A homeopátia egy régi és bevált gyógymód, mellyel a kliens számára a homeopátiában jártas orvos egy egyedi, a tünetek gyógyítására alkalmas, növényi, állati, ásványi alapanyagokból előállított szert ír fel, egy alapos kikérdezés után. A homeopátia alapítója Sámuel Hahnemann (1755-1843) német orvos volt. A homeopátiás gyógyítás szabályait könyvében, "Organon der Heilkunst" "A gyógyítás kézikönyvé"-ben írja le, melyben többek között így fogalmaz. "Minden egyes betegségnél, a gyors, biztos és tartós gyógyítás érdekében válassz ki egy olyan gyógyszert, mely hasonló panaszokat vált, ki mint a betegség maga." Tehát: "A hasonló a hasonlóval gyógyíttatik" avagy "A kutyaharapást szőrével" Ezt a szabályt a "hasonlóság szabályá"-nak hívják.

A gyógyszerek különleges eljárás (potenciálás) útján készülnek, melynek segítségével hatásfokuk növekszik annak ellenére, hogy anyagi koncentrációjuk csökken. A homeopátia hatásossága tudományosan bebizonyított, annak ellenére, hogy a hatásmechanizmus még nem teljesen ismert. Valószínű, hogy minden betegségnek van egy információs kódja, hullámhossza, mely a szervezetben zavart okoz. A homeopátiás szerek képesek kioldani, semlegesíteni ezt a kódot, hasonlóságuk révén. Minden embernek van egy egyedi szere, a "similimum" mellyel elméletileg majd minden betegségét gyógytani lehet. Gyakorlatban ez ilyen tökéletesen sajnos nem működik. A kezelés folyamán egy "első rosszabbodás állapota" is léphet fel. Ez alatt a tünetek átmeneti felerősödését értjük, mely a homeopátiás kezelésnél pozitív eredménynek számit. Az átmeneti rosszabbodás után a gyógyulás folyamata indul be.

A homeopátiát minden panaszra használhatjuk, kiválóan kiegészíthetjük hagyományos gyógyszereinket. Egy kiégett, kifáradt, reagálni nem képes szervezetnél (pl. rákos betegek) nem hathatnak a gyógyszerek. Alkohol, kávé, szteroidok csökkentik hatását.

 Az első kikérdezés 2-2,5 óráig tart. A metódusnak ellenjavallatai nincsenek.

Javallatai: minden akut és krónikus betegség, kivéve az előre haladott esetű, reménytelen rákos betegeket.