A Mayr kúra

A Mayr kúra: Franz Xavier Mayr (1875-1965) zsidó származású osztrák orvos találta és fejlesztette ki. Hosszú évekig megfigyelte az emberek habitusát, hasformáját, tartását, és arra a megállapításra jutott, hogy a helytelen táplálkozás következtében, akut és krónikus gyulladás, renyheség lép fel az emésztőrendszerünkben. (gyomor, vékony- és vastagbél). Ez különböző tartási rendellenességekhez vezet. Megfigyelése alapján különböző típusokra osztotta be az embereket.

A Mayr féle embertípusok:
1. A vigyázzba álló ember-gyomor, hasnyálmirigy krónikus gyulladásának, állandó felfújt állapotnak a következménye, erős izomzatúaknál
2. Az induló állás-krónikus székletlerakódás laza izomzatúaknál, bélrenyheség,
3. A laza állás-krónikus vékonybélrenyheségnek a jele, székletlerakódás renyhe, fáradt izomzatúaknál
4. A kacsaember állás-gyulladásos vékonybél, székletlerakódással
5. A nagydobos ember-a vigyázzálló és a laza állás kombinált változata (gáz és széklet-visszamaradásának a következményei)
"A halál a bélrendszerben lakozik!" " A bélrendszer az immunszisztéma bölcsője!" E két mottó alapján a Mayr kúra célja:
    1.  a méregtelenítés
    2.  a helyes táplálkozási technika elsajátítása
    3.  a bélrendszer kímélése

A Mayr kúra lényege: fehér zsemlét vékony szeletekre vágva 2-3 napig a levegőn szárítunk, míg szikkadt állagúvá válik. Ezt a zsemlét napi 3-4 alkalommal jó alaposan, lassan megrágva (egy falatot 20-30x, míg édeskés pépessé válik!) esszük. A falat után kávéskanálnyi forralt tejet, szürcsölve iszunk. Ha a tejre allergiásak vagyunk, növényi teával is helyettesíthetjük. 2-3 nap után tejfölös túrót vagy aludttejet, joghurtot is ehetünk a zsemléhez, minden falat után egy-egy evőkanállal. Csak a telítettség érzéséig együnk! Mellette napi 2-3 liter folyadékot igyunk, és a napi beöntés is szerves része a kúrának, esetleg glauber só is szükséges, ha a széklet nem megfelelő. A Mayr kúra után ajánlatos egy mikrobiológikus módon való bélflóra feljavítás.

A Mayr kúra 1-3 hétig tart, nem nagyon terhelő, így rákos, krónikus betegeknél is lehet egy-egy hétre méregtelenítés kezdetekor alkalmazni. A diéta után még 3 hetes enyhe kivezető diéta van, melynek a lényege: ne együnk nyers táplálékot még két hétig, salátát, gyümölcsöt nyersen csak a harmadik héttől vegyünk magunkhoz! Ez az egyhangú, alacsony tápértékű zsemle kíméli a bélrendszert, és az emésztési szerveket.

Kontraindikáció: halálos betegek, növésben lévő gyerekek.