Az akupunktúra

Az akupunktúra  a hagyományos kínai gyógyászat egy része, kb. 4-5OOO éves múltra tekinthet vissza. A világ minden táján ismert, és sok helyen a gyógyítás egy része (Kína, Japán, több ázsiai ország, az utóbbi évtizedben, Európában is tért hódított). Tulajdonképpen egy ingerterápia, melynek célja a belső energetikai egyensúly helyreállítása. Az akupunktúra elmélete szerint a betegség nem más, mint a belső egyensúly felbomlása. A szervezetünket energetikai szemmel nézi, és a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszerhez hasonlóan, Yang és Yin energetikai állapotra ossza fel. A Yang energia, többek között, a napot, a mozgást, a nappalt, a férfiasságot képviseli. A Yin energia pl,a holdat, az éjszakát, a nyugalmat, a nőiességet testesíti meg. Minden emberben megvan e két energiaforma mely a kínaiak szerint -energiacsatornákon, -pályákon (meridiánok) folyik, áramlik a testünkben. Ezen a meridiánokon vannak az akupunktúra kezelési pontjai melyeknek segítségével a felgyülemlett, vagy hiányos energiát átirányíthatjuk, pótolhatjuk, szükség szerint. A gyógyítás célja mindig a harmónia helyreállítása.
Nagyon hatásos módszer, és az utóbbi évtized óta, köszönet Heine Professzor alapos kutatásainak, tudományos alapokon nyugvó gyógyító rendszerré vált.
A test-, a fül-, a Yamamoto-féle skalp- és a Gleditsch-féle száj akupunktúra a legismertebb. Mindegyik metódusnál akupunktúrás tűkkel ingert oldunk ki a szervezetben, harmonizáló, gyógyító céllal.
Nagyon széles skálában alkalmazhatjuk, kezdve a mozgásszervi betegségeknél, a szenvedélybetegségeknél, egészen az allergiás betegségekig, bőrbetegségekig, a fájdalombetegségek nagy területét is beleértve. Ellenjavallatai közé: a vérzékenység, a bénultság állapota, a súlyos végstádiumban levő betegségek tartoznak. Részletes információt a kezelőorvos ad.

Egy kezelés 15-2O percig tart. Krónikus esetekben 1O-15 kezelésre van szükség, akut esetben sokszor 1-2 kezelés is már nagyon sok esetben sikerhez vezet.

Dr. Sarkadi Ádám