Az ózonterápia

Az ózonterápia egy, az orvosok számára fenntartott, készülék segítségével (ózon előállítása) végrehajtott gyógymód. Az első orvosi ózonkészüléket 1957-ben Dr. Hansler állította elő. Az így keletkezett oxigén/ózon keverék (95%oxigén/0,5-5%ózon) koncentrációtól függően, gyógyító célokra alkalmas. A fent említett ózon a vérrel történő érintkezés után azonnal lebomlik oxigénné, és csak így kerül be a szervezetbe.
 Az ózon egy igen labilis, három oxigénmolekulából álló, karakterisztikus szagú, vegyület. Természetes állapotban a föld felett 20-30 km-re, egy vékony (1-2 mm), gyűrűt képez földünk körül, és a nap sugarai hatására állandóan oxigénné alakul át, és egyben szűri a nap káros UV sugarait. Sajnos, mint környezetszennyező, az egészségre káros anyagot, pl. a gyors iparosodás egyik melléktermékeként a kipufogógázok hatására, a városban és esős idő után erdős vidéken is megtalálhatjuk. Belélegezve az egészségre káros. Rendkívül agresszív, radikális anyag.
Kiváló vírus-, baktérium-, és gombaölő magasabb koncentráció esetében. Alacsonyabb dózisban inkább az immunstimuláló és a vér-keringésjavító hatása érvényesül. Az iparban víztisztításra, fehérítésre, fertőtlenítésre használják többek között. A medicinában egy 95%/5%, illetve 99,5%/0,5%-os oxigén-ózonkeveréket alkalmazunk intraartériásan, intravénásan, az izületekbe, a bőr alá, a bőr felületére, a végbélbe. Csak orvosok részére fenntartott gyógyítási módszer. A helyes technika elsajátítása elengedhetetlen feltétele a rizikómentes alkalmazásnak.
Németországban, Svájcban, Ausztriában, Bulgáriában, Olaszországban alkalmazzák az orvosok.

Főbb javallatai: artériás érszűkület, ulcus cruris (lábszárfekély), mikroangiopatia (mikro vérkeringési zavarok), colitis (vastagbélgyulladás), immungyengeség (mint adjuváns kezelés), allergiák, cerebralsklerózis(agy-érelmeszesedés).

Ellenjavallata: vérzékenység és az ózonra való allergia (nagyon ritka).
A kezelések ideje az alkalmazott technikától függ.(1O-6O perc)

Betegségektől függően esetenként 1O-2O kezelésre van szükség.

Dr. Sarkadi Ádám